Ai cedat și tu nebuniei generale și ai exclus toți carbohidrații din dieta ta? Dar iată o informație pentru examinare: chiar și cei mai devotași fani ai dietei cu carbohidrați pot obține aceeași formă, ca și tine fără pâine și dulciuri. Cum o fac? Citește mai departe!

 1. Carbohidrații nu influențează greutatea ta

Din cauza fast-food-ului nu va fi mai rău. Pentru a demonstra acest lucru, cercetătorii britanici au examinat populația țărilor din Asia în trecut, până la momentul, când la ei a ajuns civilizația. Acești oameni mâncau în cea mai mare parte orez și produse de panificație și reușeau să-și mențină o siluetă perfectă. Cercetătorii suspectează, că chestia constă în stilul de viață sedentar al omului modern. Noi pur și simplu nu avem timp pentru a transforma în energie toți carbohidrații, care ne oferă supermarketele.

 1. Tot ce mănânci conține carbohidrați

Într-o ramură de țelină sunt aproximativ 2 grame de carbohidrați, iar într-un pahar de lapte – 10. Majoritatea produselor un pic, dar conțin acest nutrient. Așadar, dacă vezi pe eticheta vreunui produs alimentar inscripția „fără carbohidrați”, – nu crede!

 1. Dimineața poți mânca dulce

Oamenii de știință de la Universitatea din Tel Aviv au descoperit, că consumul de carbohidrați dimineața ajută să scapi de dorința de a mânca ceva dulce pe tot parcursul zilei. Da, poți mânca dulciuri la micul dejun, dar cercetătorii ne sfătuie să le amestecăm cu ceva ce conține proteine, de exemplu, când mănânci ceva dulce, bea un cocktail cu proteine. E delicios, nu-i așa?!

 1. Carbohidrații ajută la funcționarea creierului

În revista științifică The Quarterly Review of Biology se scrie, că strămoșii noștri pregăteau multă mâncare, care conținea o mulțime de amidon, ceea ce îi ajutau să-și dezvolte abilități mentale și, în cele din urmă, a influențat evoluția. Creierul tău folosește până la 60% de glucoză, care este în sânge, iar carbohidrații contribuie în mod activ la acest proces.

 1. Dieta săracă în carbohidrați nu afectează sănătatea rinichilor

Un studiu publicat recent în Nutrition & Metabolism confirmă faptul că dieta bogată în proteine nu interferează activității organismului tău. Mai mult decât atât, oamenii de știință spun, că reducerea carbohidraților este folositoare pentru rinichi.

 1. Dependența de zahăr nu este o glumă

Mâncarea poate fi un drog. Conform informației publicate în American Journal of Clinical Nutrition, la bărbații cu greutate excesivă, la momentul consumului de carbohidrați cu un indice glicemic ridicat, se activează așa numitul nucleus accumbens – o parte a creierului, care este inclusă în lucru, după consumul drogurilor sau în timpul jocurilor de noroc. Așa că, amice, e timpul să te lași de acest obicei prost.

 1. Dieta săracă în carbohidrați nu funcționează imediat

Glucoza – este principala sursă de energie pentru creierul tău, deci organismul tău va avea nevoie de timp pentru a trece la un alt tip de combustibil. Creierului îi va trebui aproximativ 3 săptămâni pentru a se adapta la sursele alternative de energie. Dacă ai planificat o prezentare importantă, nu uita despre glucide!

 1. Glucidele ajută la obținerea unor rezultate satisfăcătoare în cel mai scurt timp posibil

Un studiu realizat de Universitatea Loughborough a constatat, că sportivii, care au mâncat un prânz cu carbohidrați înainte de alerga 3 kilometri, au fost cu 10% mai rapizi, decât ceilalți participanți ai experimentului, care nu au mâncat delc carbohidrați. Însă, dacă scopul tău este de a pierde în greutate, a doua variantă ți se va potrivi mai mult. Da, vei alerga mai lent, dar, în cele din urmă, vei scăpa de burta de bere.

 1. Mănâncă glucide după un antrenament intensiv

Banana, care are un număr mare de fibre alimentare, te va ajuta să reziști mai departe fără mâncare, dar mai există o astfel de informație: după un antrenament, capacitatea organismului de a absorbi proteine se ridică aproximativ la 50%, așadar, tu poți mânca în condiții de siguranță cina ta plină de carbohidrați, fără teama, că toată această energie se va transforma în grăsimi.

 1. Dieta întreruptă fără carbohidrați funcționează

Dacă vei reduce periodic cantitatea de carbohidrați, iar apoi vei reveni din nou la regimul alimentar obișnuit, astfel tu vei scăpa organismul tău de salturile bruște de insulină și vei putea reduce cantitatea greutății excesive. Dacă tu măcar două zile pe săptămână vei mânca ouă prăjite fără pâine prăjită și carne fără cartofi – aceasta va fi suficient pentru a simți diferența.

 1. Glucidele au propriul lor gust

Potrivit confirmațiilor profesorului Jung Lim, un specialist în tehnologia alimentară de la Universitatea din Oregon, glucidele complexe au propriul lor gust. 22 de participanți ai unui studiu recent s-au unit într-un punct de vedere, că în timpul unei degustări cu ochii închiși, ei pot determina ușor gustul glucidelor și îl pot caracteriza ca fiind asemănător cu ”amidonul”.

 1. Carbohidrații prelungesc viața

Aruncă la o parte mitul, că dietele bogate în carbohidrați provoacă tumori canceroase. Nu, serios, uită-te la locuitorii din Sardinia. Pe această insulă italiană este unul dintre cei mai ridicați indicatori ai duratei de viață și toți acești oameni mănâncă în cea mai mare parte paste, legume și cereale!

 1. Dieta fără carbohidrați nu ajută la pierderea în greutate

Da, exact așa. Dacă vei reduce conținutul de carbohidrați din regimul tău alimentar cu 40% sau cu 5% – nu vei simți nicio diferență. Acest lucru este confirmat de un studiu realizat de Universitatea din Arizona: pierderea excesului de greutate la acei oameni, care au urmat o dietă lipsită de carbohidrați și la cei, care nu și-au schimbat regimul său alimentar, au fost identice, cu excepția faptului, că primul grup se plângeau de faptul, că simt mai des senzația de foame și uneori sunt cam nervoși. Așa că faceți concluzii.

 1. Nu contează, când anume mănânci carbohidrați

Da, noi credem, că un mic dejun plin de glucide este mai sănătos decât o cină cu același conținut de glucide, dar oficial nu există nici o dovadă, că primul este cu 100% mai bun decât celălalt. Mai mult decât atât, dacă vei fi prea dur cu tine însuți, există multe șanse, că nu vei rezista și vei începe brusc, în mijlocul nopții, să mănânci dulciuri, iar aceasta este o greșeală gravă.

 1. Carbohidrații consolidează sistemul imunitar

Consumul de carbohidrați înainte de antrenament reduce șansa, că tu te vei îmbolnăvi în această toamnă umedă și rece. Iată cum funcționează asta: o astfel de masă mărește în sângele tău nivelul moleculelor peptide de informații numite citokine, care trimit organismului un semnal, că este timpul de a consolida puțin sănătatea. Carbohidrații lenți sunt trusa ta medicală de prim ajutor!