Ai plănuit o întâlnire cu prietenii după serviciu? Însă, oare nu ar fi mai bine să rămâi singur și să-ți restabilești puterile, pentru că anume în timpul odihnei cresc mușchii!

Dacă te atârni serios față de stilul de viață sănătos, atunci ar trebui să știi, că împreună cu dieta și exercițiile fizice odihna – este unul dintre cele mai importante trei lucruri, pe care se ține o formă bună. Timpul liber – este exact acel timp, când mușchii cresc. Ca un fan al fitnessului, probabil te atârni față de sala ta de fitness ca un lucru serios, dar nu uita – nu poți câștiga toți banii din lume. Ai nevoie să-i organizezi corpului tău o pauză corectă și la timp, în caz contrar, vei obține niște consecințe neplăcute: din cauza unui efort fizic prea mare și prea des, poate suferi sistemul tău imunitar, ritmul circadian și chiar apetitul. Cred că ai înțeles deja: este foarte important să te odihnești în modul corespunzător.

În luna noiembrie a anului trecut, ca parte a unui studiu on-line The Rest Test, 18.000 de oameni din întreaga lume au răspuns la niște întrebări, cu privire la modul în care ei își petrec timpul său liber. Printre respondenți au fost oameni complet diferiți – și studenți, și actori, oameni de afaceri, și chiar experți de fitness. Mai mult de două treimi dintre participanții acestui studiu au recunoscut, că nu au suficient timp să se odihnească normal, și doar 10% au spus, că nu au nici o problemă cu asta. În același timp, oamenii au împărtășit informația, că își petrec timpul său liber în moduri foarte diferite – unii dintre aceștia, pentru a se relaxa, au nevoie de antrenamente dificile de fitness, iar alții – au nevoie de o odihnă completă, adică să stea lungiți și să vizioneze vreun film, de exemplu.

Studiul a dat o mulțime de informații pentru a reflecta, și, probabil, cel mai important, trebuie remarcat faptul că aproape toți respondenții sunt de acord cu un punct de vedere, că cel mai bine este să te odihnești în singurătate. Și într-adevăr, o astfel de odihnă restabilește puterile și armonia. Dar ce e de făcut, dacă tu suporți cu greu singurătatea? Nu-ți fă griji, vei reuși! Noi am adunat toate felurile de activități, care te vor ajuta să te odihnești și să te relaxezi în compania unei persoane iubite – adică cu tine însuți.

1. Citește cărți

Dintre toți respondenții, 60% au fost de acord, că lectura – este una dintre cele mai bune forme de odihnă (desigur, în cazul în care locul tău de muncă nu este legat cu acest lucru). Atunci când citești, tu stimulezi procesele de gândire, ceea ce te ajută la prevenirea unor astfel de lucruri teribile, cum este demența senilă și boala Alzheimer.

2. Ieși mai des în aer liber

Pe locul doi în topul formelor de odihnă preferate a participanților studiului era contactul cu mama natură. În cazul în care nu poți trăi fără antrenamente, atunci trebuie să știi, că în aer curat acestea vor trece mai eficient. Imaginează-ți – în timp ce alergi în aer liber, arzi mai multe calorii, decât atunci când alergi într-o încăpere închisă. Este cu mult mai bine, decât o bandă de alergare – vei umple depozitul tău de vitamina D și vei ridica nivelul de testosteron.

3. Ascultă muzică

Aproape la același nivel de popularitate, în rândul respondenților, ca plimbările în aer liber se află ascultarea melodiilor preferate. Este puțin probabil că te gândești la asta, atunci când pornești cântecul «Fuel» al grupului Metallica, dar în acest moment vasele tale de sânge se dilată, iar organismul stimulează producerea de oxid nitric, o substanță, care previne formarea cheagurilor de sânge. Așadar, poate nici nu știai, dar atunci când tu aculți melodia preferată, astfel te protejezi împotriva bolilor de inimă!

4. Meditează

Să rămâi singur cu gândurile sale, apoi să alungi aceste gânduri din capul tău și să simți armonia cu propriul corp – al patrulea după popularitate tip de odihnă în rândul respondenților. Pe internet poți găsi foarte multe instrucțiuni, cum să începi să te ocupi corect cu această activitate foarte folositoare pentru organism și pentru minte. Desigur, noi nu recomandăm să conduci un stil de viață sedentar, dar căutarea de armonie și echilibru se poate dovedi a fi mult mai eficientă, decât înlocuirea problemelor cu greutăți în sala de fitness/forță.

5. Ia o baie

Conform rezultatelor sondajului, o baie caldă s-a dovedit a fi de un mod destul de popular pentru relaxarea întregului corp la sfârșitul unei zile grele, și acest fapt are o explicație. O oră petrecută în baia cu apa cu o temperatură de 40 de grade, aduce la normă echilibrul de zahăr din sânge mai bine, decât același timp petrecut la bicicleta din sala de fitness. Mai mult decât atât, atunci când stai în apă caldă, tu totodată arzi calorii, fără a face nimic! Oare asta nu este un motiv bun pentru a umple o baie chiar în seara asta?