Dacă ai planificat o petrecere, trebuie să ții minte că proprietățile pozitive ale alcoolului se deschid numai pentru cei, care știu cum să îl folosească. Cu ajutorul acestui ghid mic vei fi capabil să beneficiezi de avantajele alcoolui și să eviți neajunsurile acestuia.

1. Momentul fericit

Poți să nu-ți faci griji, dacă chiar numai gândul la prima înghițitură, să zicem, de bere, naște în tine emoții pozitive. Un studiu efectuat la Universitatea din Indiana a condus oamenii de știință să ajungă la concluzia, că prima porție de băutură alcoolică provoacă producerea hormonului fericirii – dopamina. Din păcate, pentru cei, care a doua zi merg la serviciu, același mecanism ne stimulează să repetăm.

2. Nebunie și curaj

Încrederea în sine, care te umple după o doză de alcool – aceasta este o consecință a unui proces chimic dificil. Etanolul este absorbit în sânge prin pereții stomacului, iar când ajunge la creier, acesta dezactivează amigdala și cortexul prefrontal, ceea ce, la rândul său, te înveselește și îți oferă un sentiment de bucurie și, imaginează-ți, de invincibilitate. Dacă bei vin spumant, alcoolul intră mai rapede în sânge sub influența dioxidului de carbon.

3. Ochii tulburi

Când bei, pupilele tale se dilată mai încet. Un studiu efectuat de oamenii de știință americani a demonstrat că etanolul reduce la 30% capacitatea ochilor tăi de a se adapta la mwdiul ce te înconjoară. Dacă în fața ochilor tăi totul plutește, este timpul pentru a chema un taxi.

4. Coada la wc

Dacă ai băut câteva pahare de bere, alcoolul din organismul tău începe să reducă producția de vasopresină sau hormonul antidiuretic, care este responsabil pentru a reține impulsurile tale să mergi la wc, de exemplu, în vis. Dupa câteva halbe de băutura cu spumă, tu deja nu mai poți rezista și alergi la toaletă la fiecare 10 minute. Pentru a evita deshidratarea organismului, încearcă să bei mai puține băuturi răcoritoare sau treci la cele puternice.

5. Consecințele

Imediat după ce alcoolul intră în ficat, acesta, cu ajutorul enzimei numită dehidrogenaza, se descompune în CO2, apă și un acid gras. Dar aiată ce-i chestia – dacă dozele de alcool sunt prea mari, apare un produs secundar – acetaldehida, care te aduce la buna și vechea mahmureală. Ficatul tău poate prelucra în acest mod aproximativ o sticlă de bere pe oră. În cazul în care vei depăși această viteză, sigur nu vei reuși să eviți o mahmureală!