20 sfaturi de la un bărbat divorțat pentru cei, care sunt încă căsătoriți. Gerald Rogers, un autor și antrenor de business de succes american, a povestit despre greșelile sale, din cauza cărora el nu a putut să-și păstreze familia împreună.

Evident, eu nu sunt un expert în relații. Dar, o anumită experiență, pe care am primit-o la divorț, m-au făcut să mă gândesc, ce aș face diferit, dacă aș fi avut o a doua șansă. Eu am pierdut femeia, cu care am trăit împreună timp de aproape 16 ani. Și eu nu vreau să repetați greșelile mele.

 1. NICIODATĂ nu înceta să ai grijă de ea. NICIODATĂ nu înceta să o cunoști

Cea mai mare greșeală a mea a fost că eu îmi consideram soția mea ca ceva de la sine înțeles. Când ai cerut-o de soție, tu, probabil, erai convins, că vei lupta întotdeauna pentru inima ei și o vei proteja mereu. Însă, de-a lungul anilor, aceste promisiuni cu siguranță se uită.

Soția ta este cea mai importantă și sfântă comoara a vieții tale. Tu însuți ți-ai ales-o pentru tine. Nu uita asta niciodată. Și nu fii leneș niciodată să-ți păstrezi dragostea ta.

 1. Protejează-ți inima

Trebuie sa fii protectorul nu numai al inimii ei, ci și al propriei tale inimi. Protejeaz-o de alte femei cu mare grijă. Iubește-te pe tine însuți și nu-ți pierde timpul pe fleacuri. Nimeni nu ar trebui să pretindă la inima ta, în afară de soția ta. Și ea, dimpotrivă, trebuie să intre în iima ta la prima solicitare.

 1. Îndrăgostiți-vă. Iar și iar

Vă schimbați permanent. Nu mai ești același om, care erai când te-ai căsătorit. Iar în cinci ani, nu vei mai fi cel, care ești acum. Schimbările sunt continuu, deci va trebui să alegeți în mod conștient viața unul cu celălalt în fiecare zi. Luptă, câștigă dragostea ei – așa cum o făceai în primele săptămâni după ce ai făcut cunoștință cu ea.

 1. Întotdeauna caută ce este mai bun în ea

Concentrează-ți atenția doar pe ceea ce iubești în ea, și nu pe ceea ce te deranjează. Numai în acest caz, dragostea ta pentru ea va continua să crească. Concentrează-te pe acele momente din viața voastră, când te-ai simțit un om complet iubit și complet fericit. Doar ai cerut-o de soție nu în zadar.

 1. Nu încerca să o schimbi. Nu este treaba ta

Treaba ta este pur și simplu să o iubești. Nu încerca să schimbi personalitatea ei așa cum dorești tu. Nu o strica. Și atunci ea se va schimba în așa mod, că tu o vei iubi încă mai mult.

 1. Asumă-ți răspunderea 

Tu ești responsabil de sentimentele și emoțiile, pe care le simți. Fericirea ta personală – nu este treaba soției tale. Ea nu te poate face fericit, dacă tu singur nu dorești asta. Tu ești responsabil pentru ca toți membrii familiei tale să fie fericiți. Dacă tu vei fi fericit, și ea va fi fericită, și toată familia voastră.

 1. Nu da vina niciodată pe ea, dacă te simți supărat

Dacă ești frustrat sau supărat pe soția ta, acestea sunt doar emoțiile tale personale și propria ta alegere. Emoțiile tale sunt responsabilitatea ta.

Femeia ta nu este datoare să-ți vindece traumele tale din copilărie sau să alerge după tine cu o „bavetă” emoțională. Dacă este necesar, ia o pauză, stai în singurătate, privește în sinea ta și înțelege ce trebuie reparat în tine însuți. Odată ce îți vei stabiliza fondul emoțional, vei observa imediat, că relațiile din familia ta au început să revină la normă.

 1. Dă-i voie pur și simplu să trăiască

Când ea este într-o stare proastă sau este supărată, nu încerca să repari imediat totul. Atitudinea ei pozitivă – nu e treaba ta. Pur și simplu explică-i că este normal să te simți din când în când furios, supărat și descurajat.

Femeile sunt făcute astfel, încât percep lumea prea emoțional. Nu e nimic de făcut cu asta. Dar ea trebuie să știe că se poate baza întotdeauna pe tine. Atunci când se va liniști, ea va înțelege, că tu ești un bărbat puternic și cu voință puternică. Că ea poate avea încredere în tine: fiindcă tu nu fugi de acasă, de câte ori ea este supărată. Dă-i de înțeles, că vei fi alături de ea, indiferent cât de des ea plânge și cu ce dificultăți va fi nevoită să se confrunte.

 1. Fii amuzant

Nu te lua prea în serios. Râzi mai des. Fă-o și pe ea să râdă. Râsul face viața mai simplă și mai ușoară.

 1. Pătrunde în sufletul ei ÎN FIECARE ZI

Află ce o face să se simtă cu adevărat iubită, apreciată și protejată. Dacă este necesar, cere-i să facă o listă de 10 lucruri, care o fac să fie fericită de viața ei. Fă această listă o prioritate a ta. Încearcă să o faci să se simtă în fiecare zi ca o regină.

 1. Fii în viața ei

Acordă o atenție deosebită la viața ei. Dacă ea îți povestește ceva, ascultă. Fă tot ce trebuie, pentru a-ți curăți mintea, astfel încât atunci când ești cu ea, să fii cu mintea și cu sufletul cu ea. Trateaz-o așa, de parcă ar fi cel mai important client al tău.

 1. Fii conștient de sexualitatea ei

Nu trata sexul doar ca o modalitate de a scăpa de stres. Aceasta este o oportunitate pentru tine de a pătrunde în cel mai adânc nivel al sufletului ei. Permite-ți să te topești în moliciunea și feminitatea ei. Las-o să știe, că poate avea încredere deplină în tine – cât în pat, atât și în viață.

 1. Nu fi idiot, dar nici nu-ți fie teamă să fii uneori

Tu vei face greșeli. Și ea va face greșeli. Ai curajul să recunoști acest lucru pentru a preveni o greșeală și mai mare. Tu nu trebuie să fie perfect. Încearcă doar să nu fii prost 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.

 1. Oferă-i spațiu personal

Dă-i timp liber. Dă-i voie să se întâlnească cu prietenele și să aibă un hobby. Dă-i posibilitatea să-și hrănească sufletul cu energie. Periodic, rămâi sungur cu copiii. Dă-i o șansă să se relaxeze și să se distreze un pic. Ea are nevoie de odihnă la fel de mult ca tine.

 1. Fii vulnerabil

Fii gata să împărtășești cu ea fricile și semntimentele tale. Recunoaște-ți greșelile. Cere iertare.

 1. Fii absolut sincer cu ea 

Dacă vrei ca între voi să fie de încredere, trebuie să fii gata să împărtășești cu ea tot ce ai în suflet – în special acele secrete, pe care nu le-ai spus niciodată nimănui. Acest lucru necesită bărbăție. Dar numai după ce sunt îți vei deschide pe deplin inima, între voi va începe o dragoste adevărată. Poartă o mască cât vrei și unde vrei, dar întotdeauna scoate-o atunci când te întorci acasă la soția ta iubită.

 1. NICIODATĂ nu încetați să creșteți împreună 

Apa stătătoare este plină de mâl, în timp ce fluxul mergător de apă este întotdeauna rece și proaspăt. Atrofia este un proces natural pentru mușchii, care nu sunt ocupați cu nimic. Exact același lucru se întâmplă și cu relațiile voastre. Dacă încetați să lucrați asupra relației voastre, ea se va ofili în mod inevitabil. Găsiți scopuri și vise comune. Faceți planuri împreună. Și lucrați împreună pentru realizarea acestora.

 1. Nu-ți fă griji pentru bani

Banii sunt o resursă, pe care trebuie să o gestionați împreună, ca o echipă. Banii nu vă vor ajuta niciodată, dacă vă este frică să îi folosiți. Învață să ai încredere în partenerul tău. Și ține minte: să ascunzi banii de propria soție – este un moveton.

 1. Învață să ierți și să uiți

Iartă repede și nu-ți aminti niciodată de supărările vechi. Concentrează-te pe viitor și nu lăsa trecutul să-ți strice planurile. Nu permite istoriei din trecutul tău să te țină ostatic. Ține minte greșelile, pe care le-ai făcut, dar numai în scopuri practice. Nu reflexa. Greșelile comise în trecut, pot deveni o ancoră grea pentru căsnicia ta. Ele vă pot trage în jos. Pe de altă parte, iertarea eliberează. Pur și simplu taie lanțul de la ancoră și înoată mai departe fără să te uiți înapoi.

 1. Întotdeauna alege DRAGOSTEA

În cele din urmă, acest sfat poate fi singurul. Folosește-l ca pe un principiu principal în viața ta, datorită căruia poți schimba totul. dacă vei alege dragostea, atunci nimic nu va fi în măsură să pună în pericol fericirea voastră. Dragostea îndură orice și învinge mereu.

Căsnicia nu e doar „și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”. Este în primul rând o muncă. Este o dorință de a investi permanent în relația ta. Numai așa ea poate trece toate încercările timpului. Lucrează asupra relațiilor tale și fericirea nu se va lăsa mult timp așteptată.

Căsnicia, ca și viața, are urcușurile și coborâșurile sale. Învață din toate etapele ei. Învățați să vă iubiți reciproc, asta vă va da puteri și perspectivă. Este posibil să păstrezi această clădire, numai dacă vei schimba cu atenție în fiecare zi cărămizile, care țin să cadă.

Acestea sunt niște lecții, pe care le-am învățat prea târziu. Pe propria piele.

Rămâi pentru soția ta acel soț, cu care ea se va lăuda mereu.