Mulți cred că la momentul de acțiune și de luare a deciziilor, folosesc doar gândirea logică și inteligența. Cu toate acestea, potrivit opiniilor oamenilor de știință, în cele mai multe cazuri, emoțiile înving rațiunea.

Cercetătorii din SUA, pe bună dreptate, susțin că starea emoțională este factorul hotărâtor în timpul acțiunilor și luării deciziilor.

Pentru a obține astfel de informații, organizatorii experimentului au studiat starea psihologică a voluntarilor, care sunt predispuși la o emoționalitate crescută. Rezultatul a fost următorul: la acești subiecți s-au observat anomalii ale gândirii logice, atunci când se gândesc la vreun lucru și iau vreo decizie. Această tendință se datorează faptului că necesitățile și dorințele au o greutate mai mare, decât înțelegerea logică a situației.

De asemenea, s-a stabilit faptul că multe convingeri logice, de fapt – sunt imaginare. Acestea sunt gestionate de sistemul limbic cerebral, care este responsabil pentru starea emoțională și dorința de a acționa.

Ar trebui remarcat faptul că motivația a fost recunoscută de organizatorii experimentului ca cel mai important punct, care încurajează oamenii să acționeze. Cu toate acestea, atunci când omul are dorința de a acționa, însă simte totodată și necesitatea în nevoile naturale (somnolența, foamea, oboseala), el poate să acționeze altfel, nu ca atunci când are senzația de liniște completă. Aceeași situație poate apărea în cazul în care asupra lui apasă diverși factori externi.