Pentru un culturist conștient, consumul de carne este garanția pentru creșterea masei musculare. Dar, este oare posibil să fii vegetarian și să-ți dezvolți mușchii?

Idolul culturiștilor, Arnold Schwarzenegger, a rugat omenirea să aibă grijă de ecologia planetei. Și, deoarece 28% din gazele cu efect de seră sunt eliminate din agricultură, fostul guvernator al Californiei a propus să renunțăm la consumul de carne măcar pe câteva zile pe săptămână, pentru că astfel vom contribui la reducerea efectelor nocive asupra stratului de ozon.

Schwarzenegger a declarat, că astăzi există mai multe modalități de a obține cantitatea necesară de proteine fără a consuma carne. Culturistul Alex Mitchell, la început doar a renunțat la carne, iar acum continuă să arate o creștere semnificativă a msei musculare deja în calitate de vegetarian. Piatra de temelie a dietei oricărui vegetarian sunt nucile bogate în proteine, cerealele (cum ar fi ovăzul și quinoa) și leguminoasele. Dificultatea constă în crearea unui astfel de regim alimentar echilibrat, care ar oferi toți aminoacizii necesari pentru organism.

O regulă comună pentru astăzi – prezența obligatorie în fiecare masă a produselor alimentare din cel puțin două dintre aceste trei categorii. Iată, de exemplu, ce mănâncă Alex Mitchell după fiecare antrenament al său: quinoa fiartă cu fasole verde tocat, piure dintr-un amestec de fasole obișnuite cu boabe caroline, salată cu spanac, presărată cu migdale. Un alt produs folosit foarte des de culturiștii vegetarieni, este proteina vegetală texturată, care, în ciuda denumirii sale, este pur și simplu soia prelucrată și ieftină, care se comercializează sub formă de pulbere. „Când eram vegetarian, mă bazam în principal pe ouă, dar acum, când am devenit vegan, principala sursă de proteine pentru mine este soia”, – spune Mitchell. Printre alte surse de proteine pentru cei, care nu consumă carne, putem remarca proteina din mazăre, tofu, ulei de migdale, tempeh și semințe de dovleac.

Dacă ești un vegetarian, care mănâncă doar salate, fructe și legume, tu sigur nu obții toți nutrienții, de care ai nevoie. Însă, dacă dorești să ai toate șansele să-ți construiești o masă musculară de invidiat, trebuie să incluzi în regimul tău alimentar orezul negru, nucile, cartofii, quinoa, fasole, lintea, semințele și avocado.