Singurul motiv bun pentru a sări peste antrenament – „din motive de sănătate”. Dacă simți, că sala de forță nu este prietenul tău în săptămâna viitoare, dar nu dorești să începi de la primul nivel jocul, pe care l-ai trecut deja, iată niște sfaturi pentru a te păstra în formă pe toată perioada bolii!

Ultimele trei luni te-ai antrenat activ, nu uitai de antrenamentul pentru picioare, despre întinderea mușchilor, urmai un regim alimentar sănătos … La începutul lunii septembrie ai văzut că una dintre cămașile tale a devenit prea mică și a venit timpul să faci o nouă gaură în curea – pantalonii concepuți pentru burtica de bere, sunt deja prea mari. Numai ți-ai dat seama că viața este frumoasă, cum brusc ai simțit o durere în gât.

Poate ai avut noroc și nu ai așa simptome, cum este tusea împreună cu un nas înfundat, dar febra … da, ea a stricat tot programul tău de antrenament. Săptămâna viitoare nu va fi veselă deloc: vei fi nevoit să lupți împotriva infecției și, cu siguranță – nu vei merge la sala de forță. Dar principalul lucru – nu intra în panică, în caz contrar, îți va fi și mai rău. Iată mai bine 4 sfaturi, pe care ar fi bine să le urmezi, dacă dorești să minimizezi dauna.

1. Bea cât mai multă apă

Dacă ai febră, asta înseamnă, că organismul necesită o cantitate mare de apă. Chiar și în stare de repaus, corpul tău consumă lichid. Dacă vei păstra la îndemână o sticlă de apă purificată plată și vei bea periodic din ea, te vei simți mai bine. Acest lucru va ajuta pentru a scădea febra și pentru a evita deshidratarea.

Mușchii tăi îți vor spune mulțumesc pentru asta. Potrivit unui studiu publicat în Biochemistry Journal, un conținut redus de apă provoacă o așa-numită plasmoliza, dezintegrarea celulelor, care, la rândul său, declanșează procesul de divizare a proteinei, care se află în mușchi. Dacă nu vei uita să-ți încarci periodic depozitul tău de apă, vei fi capabil să oprești aceste procese și chiar să contribui la sinteza proteinelor.

2. Mănâncă alimente bogate în calorii

Când tremuri de frig și tușești, ultimul lucru la care te gândești este conținutul farfuriei tale în timpul prânzului. Și în zadar. Pe întreaga perioadă a bolii ar trebui să urmezi dieta deosebit de atent. Ține minte, că corpul tău arde caloriile în orice moment. Atunci când ești sănătos, organismul tău ia energie din grăsimi și carbohidrați, însă, dacă tu nu ai mâncat aproape nimic toatră săptămâna, organismul tău trece de la aceste elemente la proteine și mănâncă mușchii proprii!

Canibalismul nu este activitatea ta preferată? Atunci alege așa o dietă, prin care îi va fi mai ușor organismului tău să treacă în timpul bolii. Aceasta poate consta din pâine, fructe, iaurt, și tot, ce conține o cantitate suficientă de grăsimi și carbohidrați. Smoothiurile și supele sunt o excelentă sursă de calorii și pe lângă aceasta, ele nu provoacă dureri în gât.

3. Nu uita de proteine

Proteinele. Acestea sunt un nutrient foarte important în organismul tău. Pe lângă faptul că proteinele ajută mușchii să crească, acestea inițiază producerea de luptători împotriva infecției – celulele albe din sânge. Atunci când ai febră, pieptul de curcan și alte alimente bogate în proteine nu provoacă o mare poftă de mâncare, deci, trebuie să alegi alte produse alimentare, care sunt ușor de digerat. De exemplu, trage atenție la iaurturi și alte produse lactate. Cocktailurile de proteine vor funcționa la fel, dar în timpul luptei cu boala, organismului tău îi poate fi dificil să le absoarbă.

4. Somnul – cel mai bun medicament

Dacă citești fapte științifice legate de somn, se pare că este un panaceu universal pentru toate bolile. Numai cu ce nu luptă el: cu diabetul, obezitatea, bolile de inimă … Potrivit unui studiu publicat în revista Sleep, un somn îndelungat și de calitate ajută la activarea sistemului imunitar pentru a lupta la maxim împotriva infecției.

Oamenii de știință făceau experimente pe muste de fructe, după care a devenit evident faptul că indivizii, care nu dormeau suficient, nu puteau lupta împotriva bolilor, spre deosebire de ”frații” lor, care își împlineau regulat somnul. Mai mult decât atât, în timpul somnului, noi arde mai puține calorii, pentru ca în aceste momente organismul necesită mai puțină energie. Acest lucru este foarte folositor pentru sistemul nostru imunitar, care se dezvoltă în timpul somnului. Dacă asta nu îți este de ajuns, iată un alt fapt: somnul reduce nivelul stresului. Hormonul de stres, cortizolul, inhibă acțiunea celulelor albe din sânge, crește nivelul de grăsime în organism și consumă masa musculară. Îți trebuie ție așa ceva? Apoi marș în pat!